Trapistenbieren

Trappistenbier, of kortweg Trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam “Trappist” is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.

De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden geprezen voor hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerciële aanpak. Wereldwijd zijn er slechts 11 trappisten-brouwerijen. Zes van de zeven zijn gelegen in België , twee zijn er gelegen in Nederland, één in Italië, één in Amerika en één in Oostenrijk. Allen volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam “Trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen de volgende:

  1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het Klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

Westmalle dubbel

Inhoud: 33cl
Alcohol: 7%

De smaak is rijk en complex, kruidig en fruitig, met een frisbittere finale.


Westmalle tripel

Inhoud: 33cl
Alcohol: 9,5%

Een helder, goudgeel bier dat gedurende drie weken nagist in de fles. Het is een complex bier met een fruitige geur en een mooie, genuanceerde hop-neus. Het is zacht en romig in de mond, met een bittere toets gedragen door het fruitaroma.


Chimay blauw

Inhoud: 33 cl
Alcohol: 9%

Een donker trappistenbier met een krachtig aroma, waarvan de complexe smaak met de jaren beter wordt.


Orval

Inhoud: 33cl
Alcohol: 6%

De liefhebbers van het bier van Orval getuigen van een trouw die ons blijft verrassen. Zij schijnen hun vrienden echter zodanig te hebben beïnvloed dat dit zo typische bier erg gevraagd wordt. Bijgevolg ontbreekt het bier te vaak en te snel zowel in de winkelrekken als in de horeca zaken!


Rochefort 10


Inhoud: 33cl
Alcohol: 11.3%

Bier met een sterke geur die doet denken aan elementen van fruit.

Het is namelijk zacht en zoet, maar toch zeker robuust. U proeft namelijk zeker de sterke smaak van het alcohol wat u een aangenaam warm gevoel geeft bij het drinken.


La Trappe blond


Inhoud: 33cl
Alcohol: 6,5%

Het Trappistengist zorgt voor een aromatische, fruitige en frisse geur. De smaak valt te omschrijven als licht moutig en licht zoet.

Een fris en fruitig bier met een zachte zachte bitterheid die in de nasmaak snel verdwenen is.


La Trappe quardruppel


Inhoud: 33cl
Alcohol: 10%

De warme, intense smaak is vol en goed gebalanceerd. Moutig zoet, licht gebrand en aangenaam bitter met een zoete afdronk.


Zundertzundert_groot

Inhoud: 33 cl.
Alcohol: 8 %

Het tweede Nederlandse trappistenbier is sinds december 2013 een feit. Het bier moest volgens broeder Daniël in de buurt van het klooster komen en daarom werd er een leegstaande boerderij omgebouwd tot brouwerij.
Met als resultaat een helder amberkleurig bier. Bij de eerste aanraking met de tong proef je een heerlijke frisse tinteling. De geuren van de Zundert Trappist zijn fris en vooral fruitig te noemen. De smaak is fruitig en heeft lichte toetsen van karamel. Daarnaast heeft het bier een lichte bitter en de smaak is vol te noemen.


Achel blond_Achel_blond_8

Inhoud: 33 cl.
Alcohol: 8 %
De Achel blond 8 is eigenlijk geen blond bier maar een tripel en bevat DNA-sporen van Westmalle. Broeder Thomas gebruikte namelijk bij de
opstart dezelfde gisten en de bekende Saaz hopbloem. Het bier heeft een goudblonde kleur en is licht gesluierd. De aroma is zoet-moutig en heeft de florale toetsen van de Saaz-hop. In de afdronk komt
het zoete overeen met de geur en heeft een aangename lange droge afdronk.De zachte mouttoetsen temperen de bitterheid waardoor het aangenaam zacht is.Dit bier wordt gebrouwen in de Sint-Benedictusabdij bij de Achelse kluis in Hamont-Achel.