Fruitbieren

Traditionele fruitbieren zoals kriek en framboos ontstaan door rijping en vergisting van de vruchten op het oorspronkelijke bier in tegenstelling tot de hedendaagse fruitbieren waarvoor sap, coulis of extract wordt toegevoegd. Geuze is een mengeling van bier van lage of hoge gisting met traditionele lambik. In tegenstelling tot de traditionele zuur-bitterige Zuidwest-Brabantse tarwebieren is de geuze ook zoetig tot zoet.

De kleur varieert tussen blond en oranje voor de geuzen en rood voor het fruitbier. Het alcoholgehalte van deze fruitbieren ligt meestal lager dan dat van het basisproduct en ligt eveneens meestal lager dan de traditionele fruitbieren. In de hedendaagse fruitbieren overheerst de zoete smaak, soms wordt een lichte zurigheid waargenomen. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de zoete commerciele en de niet zoete traditionele fruitbieren. Commerciele fruitbieren zijn bieren van lage, hoge of spontane gisting waaraan vruchtensappen, vruchtencoulis of vruchtenextracten zijn toegevoegd zonder dat deze een nieuwe gisting tot stand hebben gebracht.

Dikwijls ontlenen zij hun naam aan de fruitsoort die erin verwerkt wordt: aardbei, ananas, appel, banaan, bosaardbei, bosbes, druif, framboos, kers, kriek, passievrucht, perzik, pruim, sleedoorn, zwarte bes. Zoals reeds eerder gezegd hebben deze bieren een zoete tot zeer zoete, soms siroperige en snoepgoed-achtige smaak. Aan traditionele fruitbieren werd echt fruit zoals krieken en frambozen toegevoegd tijdens het lageringsproces waarbij de suikers van de vruchten volledig worden vergist. De vruchten leveren een eerder subtiele fruitige niet zoete bijdrage aan de smaak.

Newton appel


Inhoud: 25cl
Alcohol: 3,5%

Appelbier behoort tot de groep fruitbieren/vruchtenbier. Het is gemaakt op basis van een bierrecept, waaraan appels of appelsap aan toegevoegd is. De smaak is meest friszuur en de appels zijn goed te proeven.


Mystic kriek


Inhoud: 25cl
Alcohol: 3,8,5%

De elegante Mystic Krieken is een unieke combinatie van gefilterd witbier en 25% echt kriekensap. Verleidelijk, door haar warmrode schittering, haar fruitige aroma, haar volle smaak en haar hemelse afdronk, die tegelijk zacht en heerlijk verfrissend is.


Pecheresse Lindemans


Inhoud: 25cl
Alcohol: 3,5%

Voor de Timmermans Framboise worden bij de lambiek 100% natuurlijke framboosaroma’s toegevoegd.


Echte kriek


Inhoud: 25cl
Alcohol : 6,5%

De “Echte Kriek” is zoals de naam het aangeeft een kriekbier dat enkel met echte krieken vervaardigd wordt in plaats van met smaakversterkers of extracten van krieken.


Delirium Rouge

Delirium Rouge

Inhoud: 33cl
Alcohol : 8%

Kleur en uitzicht: Diep donkerrode kleur, met een lichtroze, compacte en wandklevende schuimkraag. Geur: Zacht fruitig aroma, met hints van amandel, mild zure krieken en kersen in de neus.Smaak: Zoete en zacht fruitige aanzet, mooie equillibratie tussen zoet zurig. Zeer goed dessertbier.


Oude Kriek Boon

Oude Kriek Boon

Inhoud: 37,5cl
Alcohol : 6,5%

Ook hier is de basis oude en jonge lambiek die op eiken foeders gerijpt is. Maar hier voegen we aan de lambiek van gemiddeld 1 jaar per liter 400 gram echte krieken toe. Er ontstaat dan een nieuwe gisting in de foeders. Oude Kriek Boon ondergaat daarna nog eens een hergisting in de fles. Na enkele maanden bereiken we de gewenste smaak.


Kasteel Rouge

Kasteel_rouge

Inhoud: 33cl
Alcohol : 8%

Kleur en uitzicht: Diep donkerrode kleur. Door het mengen van Kasteel Bruin met bier dat minimum 6 maanden heeft gerijpt met noordkrieken, verkrijgt men deze uitzonderlijke donkerrode kleur. Kasteel Rouge heeft een frisse, zoetigeen fruitige smaak.


Wittekerke Rosé

Wittekerken

Inhoud: 25cl
Alcoholvolume: 4,3%

Wittekerke heeft een zoete en fruitige smaak.Met Wittekerke Rose bracht Brouwerij Bavik het eerste en orginele Rosebier op de markt. Wittekerke is een onbestaande Vlaamse gemeente. In 2011 won Wittekerke Rose de gouden medaille op de World Beer Awards in de categorie ”Europe’s Best Fruit Wheat Beer”.