Abdybieren

Abdijbieren zijn bieren die verbonden zijn met een kloostergemeenschap. Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet. Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meesta een Erkend Belgisch Abdijbier. Een voorbeeld hiervan is Grimbergen. In het geval dat het gebrouwen wordt door trappisten mag het abdijbier trappist worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is Rochefort. Indien het niet voldoet aan de reglementen (het bier wordt niet gebrouwen door of in licentie van een abdij) betreft het een onofficieel abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt, maar hier geen band mee heeft.

Een bijzondere groep bieren draagt niet de naam van een abdij, maar is wel gebrouwen volgens een dergelijk receptuur. Voorbeelden hiervan zijn Witkap en Sint Bernardus. Er bestaan diverse soorten abdijbier. Over het algemeen zijn de bekendste een relatief zoete donkerbruine (de ‘dubbel’) en een scherpere en doorgaans zwaardere hoogblonde (de ‘tripel’). Andere soorten zijn de ‘blond’ (de enkel) en de quadrupel. Kenmerkend is dat zij een tweede gisting kennen na het bottelen, de zogenaamde nagisting op de fles. Abdijbieren zijn bieren die verbonden zijn met een kloostergemeenschap. Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet.

Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meestal een Erkend Belgisch Abdijbier. Een voorbeeld hiervan is Grimbergen. In het geval dat het gebrouwen wordt door trappisten mag het abdijbier trappist worden genoemd. Een voorbeeld hiervan is Rochefort. Indien het niet voldoet aan de reglementen (het bier wordt niet gebrouwen door of in licentie van een abdij) betreft het een onofficieel abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt, maar hier geen band mee heeft. Een bijzondere groep bieren draagt niet de naam van een abdij, maar is wel gebrouwen volgens een dergelijk receptuur. Voorbeelden hiervan zijn Witkap en Sint Bernardus.

Er bestaan diverse soorten abdijbier. Over het algemeen zijn de bekendste een relatief zoete donkerbruine (de ‘dubbel’) en een scherpere en doorgaans zwaardere hoogblonde (de ‘tripel’). Andere soorten zijn de ‘blond’ (de enkel) en de quadrupel. Kenmerkend is dat zij een tweede gisting kennen na het bottelen, de zogenaamde nagisting op de fles.

Floreffe blond


Inhoud: 33cl
Alcohol: 6,3%

Floreffe Blond behoudt zelfs koud zijn onnavolgbaar boeket en zijn aroma’s. Eerst snuift men de mout en fruitige toetsen op.


Floreffe prima melior


Inhoud: 33cl
Alcohol: 8%

Het is bruin en sterk van dichtheid en wordt versterkt met krachtige aroma’s als anijs en koriander.


Grimbergen blond

grimbergen_3

Inhoud: 33cl
Alcohol: 6,7 %

Grimbergen Blond heeft een fruitige en licht zoetige smaak. Grimbergen is een Belgische Abdijbier dat sinds 1128 wordt gebrouwen in de Brabantse gemeente Grimbergen. Het wordt gebrouwen in een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Tijdens de Franse Revolutie verdween het klooster en daarmee de brouwerij ook. Bij een latere oprichting werd er geen bier meer gebrouwen. Sinds 1958 wordt Grimbergen weer op de markt gebracht.


St. Bernardus abt.


Inhoud: 33cl
Alcohol: 10,2%

Een donker bier met een volle, ivoorkleurige schuimkraag. Het paradepaardje van de brouwerij dat zich vlot laat drinken door zijn zachte volmondige smaak.