Donkere Speciaalbieren

Oorspronkelijk was “dubbel” een aanduiding van het feit dat men meer grondstoffen gebruikte dan het voor de “enkel”, het gewone bier. De naam dubbel duidt meestal op een zwaarder zoet tot bitter bier en is zodanig ingeburgerd dat het aanleiding heeft gegeven tot een aparte basissoort..


Gouden carolus classic


Inhoud: 33cl
Alcohol: 8,5%

De Aromatische mouten en de hoge gisting verenigen de warmte van wijn en frisheid van bier is een robijnrood bier van hoge gisting, densiteit (19° Plato) wordt het geklasseerd bij de speciaalbieren. Het wordt gebrouwen volgens een recept uit de jaren ’60.

Voor het gebotteld wordt, worden nog vergistbare suikers toegevoegd om gedurende 10 dagen een tweede gisting op gang te brengen. Daarna duurt het nog 3 maanden voor het verkocht wordt. Het bier is 3 jaar houdbaar..


Grottenbier


Inhoud: 33cl
Alcohol: 6,5 %

Als de ‘beste brouwer van de 20ste eeuw’ zijn jongensdroom laat uitkomen dan krijg je Grottenbier! Geïnspireerd door champagnemakers combineerde Pierre Celis hun technieken met het brouwen en het resultaat is een fris, rijk, donker bier. Grottenbier is een donker speciaal bier, waarbij kruiden gebruikt zijn en waarvan met name de nagisting op fles bijzonder is. Na de eerste gisting en lagering in de tank waarna de flessen worden afgevuld. Na deze nagisting worden de flessen getransporteerd naar de mergelgrotten van Kanne (België) en Valkenburg.


Charles Quint


Inhoud: 33cl
Alcohol: 8,5%

Een robijnrood speciaalbier van hoge gisting met een lichtzoete, hoppige afdronk. Is oorspronkelijk een bruin bier.

Het werd voor het eerst gebrouwen in de jaren 1950 ter gelegenheid van een feest voor keizer Karel V te Beaumont. Het bier is opgedragen aan keizer Karel, naar verluidt een bierliefhebber. Het bier wordt gedronken in een kelkglas, maar de brouwerij liet ook een speciale pot met drie oren maken ter herinnering aan de legende van Keizer Karel en de Pot van Olen.


Le Fort

le fort_groot


Inhoud: 33 cl.
Alcohol: 8,5 %

Le Fort is een complex, donkerbier met zoete, fruitige en zachte toetsen. De bleke geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht. Reken daarbij nog het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak! Op de European Beer Star 2014 won Brasserie Le Fort een zilveren medaille. In de categorie Belgian Style Strong Ale.
Het bier wordt het beste geschonken tussen de 8 en 10 graden.


Kasteel Donker


Inhoud: 33cl
Alcohol: 11%

Kasteel Donker is een uitzonderlijk, donker bier, met toetsen van chocolade, banaan, zoethout en rozijntjes. Een vol en romig bier. Vele jaren eerder, tijdens mijn jeugd, hoorde ik mijn vader vaak op zijn typische manier zeggen: “Overdag moet je hard werken. “s Nachts mag je dromen van je werk.” En dromen deed ik. Toen al. Ik droomde van de bloeiende familiebrouwerij die vandaag Castle Brewery Van Honsebrouck heet.