Stoutbieren

Stout (bitter) is meestal een donker zoetbitter bier van Ierse oorsprong, met een gebrand of geroosterd aroma. Het is een met porter vergelijkbaar bier met een nog hoger stamwortgehalte; alcoholgehalte tot 6 – 7%. Het kan zowel licht als sterk en zwaar zijn. De Belgische stouts stemmen meer overeen met de Engelse versie Sweet stout. Sweet stout is een sterk met suiker gezoete stout en heeft geen bittere, geroosterde of gebrande smaakcom-ponenten. Het bier wordt meestal gepasteuriseerd om verdere vergisting tegen te gaan. Zwakalcoholische versies zijn b.v. de milk stout en de invalid stout.

Guinness is de bekendste merknaam van dit heel donkere, volle en krachtig biertype. Heeft een krachtige schuimkrans.Dit bier is bovengistend. thuis. In Nederland en enkele Scandinavische landen brouwt men echter ook een ondergistend stout met een relatieve lage hopgift. Stamwortgehalte: 15,5 % of hoger Kleur: zeer donkerbruin Smaak: zeer moutig, vol en bitterzoet


Guinness


Inhoud : 33cl
Alcohol: 8%

Donkerbruin zwarte kleur, moutig bittere geur en romig mottig en vaak zeer bittere smaak.


Jopen extra stout

jopen extra stout

Inhoud : 33 cl
Alcohol: 5,5%

De droge stout wordt qua karakter ook wel de
espresso onder de bieren genoemd vanwege de
gebrandebittere smaak. Net als in koffie en
cacao. Een bijzondere smaakervaring.