Tarwebieren

In Duitsland noemt men dit bier, zeer toepasselijk, “Weizen” (hetgeen tarwe betekend) maar soms ook “Weissen” (hetgeen wit betekend). Weissen is een verwijzing naar de meestal lichte kleur van het bier in tegenstelling tot het gewone en meestal donkere gerstenat dat vroeger ook als “Braunbier” bekend stond. In het Frans noemt men het Witbier natuurlijk “Bière Blanche”.

Het Duitse tarwebier wordt niet “gekruid. Door de reaktie van de gist op de tarwewort krijgt het brouwsel echter een aroma dat doet denken aan appelen, pruimen, bananen en kruidnagel. In tegenstelling hiermede wordt het Belgische witbier gemaakt met een groot gedeelte ongemoute tarwe en wordt hierdoor zurig en meer gelijkend op een wijn.

Ook wordt het bier in België gewoonlijk gekruid met koriander en pommerans (schillen van bittere appelsien). Andere algemeen toegepaste toevoegingen zijn (zoals bij bijna alle bieren), bv. voor het verlengen van de houdbaarheid ervan, L-askorbinezuur (het natuurlige askorbinezuur), bisulfit (max 0,2 gram/liter) voor zijn konserverende werking en alginater (algen) voor een betere schuimvorming.

Bij de productie van witbier wordt veel minder bittere hop gebruikt als bij de traditionele bierproductie. Het bier krijgt hierdoor zijn karakteristieke zuurzoete smaak. De tarwemalt bezit ook veel meer aroma dan gerstemout. Het witbier bezit meestal nog zijn gistresten waardoor het bier troebel is maar ook meer smaak- en voedingsrijk.


Weihenstephaner Hefe


Inhoud: 50cl
Alcohol: 5,4%

De brouwerij Weihenstephan is met de oprichting in 1040(!) de oudste nog bestaande brouwerij. Begonnen als een kloosterbrouwerij van de Benedictijnse monniken is de brouwerij later overgegaan in de Koninklijke Beierse Staatsbrouwerij


Wiehenstephaner vitus


Inhoud: 50cl
Alcohol: 7,7%

Over de afkomst van bokbier is veel geschreven. Een van de theorieën is dat het bo(c)kbier afstamt van Einbeck, een beroemde bierstad in het middeleeuwse Nedersaksen (bron: Pint). Een Duits bockbier mag dus niet ontbreken bij het degusteren van verschillende bokbieren. De Weihenstephaner Vitus staat hoog aangeschreven. Voor de duidelijkheid: weizen is het Duitse woord voor tarwe.


Ur-Weizen


Inhoud: 30cl
Alcohol: 5,3%

Gulpener beschrijft het bier Limburgs Land Ur-Weizen als volgt: “Limburgs Land Ur-Weizen heeft en kent een uitdagende lichttroebele uitstraling met een barnsteenachtige kleur. Stabiele schuimkraag met een stevige mousse structuur.